Oana Păsat: “Reușita mea ca avocat este direct legată de echipă”
Oana Păsat – Senior Associate, ne povestește despre evoluția sa până la rolul de Senior Associate, care a fost un proces de învățare continuă și sprijin din partea echipei, esențial pentru reușita sa, cât și despre gestionarea cazurilor complexe și emoționale ce i-au dezvoltat abilitățile de organizare și empatie, indispensabile în profesia de avocat.
1. Cum ai ajuns să iei decizia de a deveni avocat?
Povestea mea este puțin atipică. La terminarea liceului eram sigură de un singur lucru: acela că voi urma cursurile unei facultăți, însă nu știam concret ce facultate voi urma, nu reușeam să ma identific cu vreo specializare anume. Mi-au plăcut mereu istoria și limbile străine și nu am rezonat cu științele exacte (matematică, fizică etc.), astfel că simțeam că nu am multe opțiuni din care să aleg.
Părinții mei, amândoi ingineri mecanici, au avut mereu încredere în mine și în alegerile mele și m-au încurajat să îmi iau singură deciziile în funcție de ceea ce simt, ce îmi doresc. Am ales să urmez cursurile Facultății de Administrație Publică, la vremea aceea o specializare în cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Foarte multe materii erau materii de drept, predate de profesori din cadrul Facultății de Drept. Aprofundând aceste materii, mi-au stârnit din ce în mai mult interesul și am observat că încep să rezonez foarte bine cu acest domeniu. Nu am stat foarte mult pe gânduri și, fiind studentă în anul III la Facultatea de Administrație Publică, am început, în paralel, studiile Facultății de Drept.
Alegerea profesiei de avocat a fost simplă și naturală, în cazul meu: mi-am dorit să mă implic activ în soluționarea diverselor probleme de natură juridică, ajutând, totodată, oameni care au nevoie de sprijin în această materie.
2. Cât de important este pentru un absolvent sau chiar pentru un student să lucreze în domeniu înainte de a deveni avocat?
Din păcate, acesta este un mare regret al meu. M-am axat foarte mult, în perioada studiilor, pe aprofundarea de informație și nu am încercat să lucrez, fie și câteva ore pe zi, în domeniu, astfel că trecerea bruscă de la teorie la practică a fost dificilă pentru mine. Consider că este foarte important, mai ales pentru un student, să aibă contact direct cu punerea în practică a teoriei asimilate la cursuri, să cunoască măcar puțin acest teritoriu. Totodată, a lucra în domeniu în timpul studiilor sau după absolvirea acestora, poate fi de mare ajutor în alegerea unei profesii juridice.
Experiența practică în domeniul juridic este, din punctul meu de vedere, esențială pentru un absolvent de drept sau pentru un student, astfel că îmi permit să dau un sfat studenților și absolvenților de drept: nu ratați nicio oportunitate de a acumula cât mai multă experiență practică în domeniu.
3. Cum a fost pentru tine drumul până la rolul de „senior associate”?
Am început colaborarea cu JGV și Asociații din poziția de Associate, fiind avocat definitiv la momentul începerii colaborării. Tranziția de la poziția de Associate la cea de Senior Associate a fost un proces de trei ani, timp în care am acumulat foarte multe cunoștințe, m-am dezvoltat atât profesional, cât și personal. Foarte important pentru mine a fost sprijinul avocatului coordonator, Andrea Kovacs, care m-a susținut și mi-a dat încredere în toate activitățile întreprinse. Trecerea pe noua poziție, cea de Senior Associate a venit ca o apreciere a muncii depuse și rezultatelor obținute în cei trei ani și nu pot decât să fiu recunoscătoare.
4. Cum au evoluat responsabilitățile tale de-a lungul timpului?
Cazurile de personal injury au un specific aparte. Pe lângă problemele juridice pe care le ridică, acestea au și o componentă emoțională, implicând sentimente ale unor oameni, suferințe, adevărate tragedii. Responsabilitatea gestionării unor astfel de dosare este una foarte mare, întrucât un astfel de client trebuie tratat cu mai multă răbdare, empatie, înțelegere.
Acesta trebuie să simtă că avocatul îi este alături cu totul, să aibă încredere în mine, să fie convins de faptul că problema lui este gestionată cu profesionalism și seriozitate. Cred că partea emoțională este acestor tipuri de dosare este foarte dificilă și generează o presiune pentru avocat, de aceea este foarte important să mă organizez foarte bine, să mă informez continuu cu privirie la toate modificările legislative ce privesc cazurile pe care le gestionez, să mențin o comunicare bună cu clientul, să îl implic activ în tot procesul, astfel încât rezultatul final să fie unul mulțumitor.
Problemele pentru care oamenii apelează la serviciile unui avocat sunt diverse, astfel încât un avocat trebuie să fie, în primul rând, empatic, în relația cu clientul. Apoi, pentru a oferi servicii cât mai bune clienților, este important ca avocatul să aibă o bună pregătire, atât teoretică, cât și practică, ceea ce îl face să fie muncitor, serios și dornic de evoluție.
5. Ce rol are echipa în reușita ta ca avocat?
Consider că reușita mea ca avocat este direct legată de echipă. Lucrând cu o echipă de oameni muncitori, profesioniști, serioși, am avut și am, în continuare, foarte multe de învățat de la fiecare din colegii mei, dezvoltându-mă atât profesional, cât și personal. Este important, în evoluția ca avocat, să faci parte dintr-o echipă unită, cu oameni bine pregătiți pentru a oferi clienților servicii de cea mai înaltă calitate.
Pentru mine este important ca membrii echipei să împărtășească aceleași valori cu mine, respectiv să fie dornici de evoluție, de performanță, să fie persoane deschise, comunicative, cooperante. Dacă ar fi să aleg membrii echipei mele, aș alege, de asemenea, oameni cu dorință de a progresa, de a acumula cunoștințe noi, experiență, dezvoltare. Nu aș putea lucra cu oameni cu care nu pot realiza o conexiune, cu care nu împărtășesc valori.