Dacă ar trebui să te descrii, ca avocat, într-o singură frază, cum ar suna aceasta?
Sunt o persoană implicată în muncă și relația cu clienții, dornică să evoluez, chiar dacă drumul este uneori anevoios.
Când ai decis să devii avocat și de ce?
Știi cum se spune că simți atunci când întâlnești persoana iubită? Așa am simțit și eu cu profesia de avocat. Încă din clasa a 8-a am simțit că vreau să fiu avocat, am simțit că asta este ceea ce mă reprezintă pe mine. La această decizie a contat bineînțeles și faptul că sora mea era studentă la Facultatea de Drept din Cluj și am văzut tot ceea ce presupune această facultate cu bune și cu rele.
Nu știam ce mă așteaptă ca avocat dar eu știam că acesta este drumul meu.
Ce iubești cel mai mult la profesia ta?
Cel mai mult iubesc provocarea care vine cu fiecare dosar și client precum și cu fiecare complet de judecată. În avocatură nicio zi nu este la fel – fiecare întâmpinare, cerere de chemare în judecată aduce cu sine situații diferite care mă pun la încercare și mă determină să-mi depășesc limitele devenind astfel un avocat mai bun.
Ce a însemnat pentru tine primul proces câștigat în instanță?
Câștigarea primului proces a însemnat nu doar confirmarea mea ca avocat ci îndeosebi faptul că am contribuit la fericirea unui om.
Dar pe lângă faptul că am câștigat acel proces am câștigat și aprecierea clientei. Sfatul primit de la ea mă ghidează și în prezent.
Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum?
Cea mai mare provocare a fost primul dosar de evaziune fiscală gestionat a cărui miză a fost libertatea unui om. Deși la fond clientul a fost condamnat la o pedeapsă cu executare, în apel am reușit să anulez hotărârea instanței de fond.
Ca urmare a acestei soluții dosarul a fost trimis spre rejudecare iar clientul a primit o pedeapsă mult mai blândă, fără a fi nevoie de a se dispune executarea în regim de detenție.
Acel dosar m-a determinat să ies din zona de confort și să devin un avocat și mai bun.
Cât de importantă este echipa din care faci parte și cât valorează experiența individuală în profesia de avocat?
Echipa din care facem parte e cât se poate de importantă. Colegii sunt oamenii cu care petrecem foarte mult timp într-o zi, motiv pentru care trebuie să fie oameni cu care rezonăm. Din fericire, am norocul de a face parte dintr-o echipă de la care am ce învăța și alături de care am evoluat.
Faptul că ai cu cine să te consulți într-o problemă juridică nouă care se ivește, că ai cu cine să dezbați și să analizezi toate chestiunile cu care te lovești contează enorm în profesia noastră.
Cum ți se pare programul de lucru la JGV & Asociații? La ce oră începi? La ce oră termini programul?
Programul de lucru la JGV este unul din lucrurile care m-au convins să vin în această echipă fiindcă este un program care îți permite să te poți bucura și de familie, să poți să te dezvolți și uman/social. Doar dacă există o astfel de armonie putem să avem randament la birou.
Fiindcă în multe zile am ședințe de judecată cu termene de dimineață, programul începe în jurul orei 9. De cele mai multe ori plec în jurul orei 18. Un alt atu este faptul că toată lumea te înțelege atunci când trebuie să pleci mai repede pentru a-ți rezolva o problemă personală.
Ce înseamnă pentru tine să faci parte dintr-o societate de avocatură cu peste 40 de avocați?
Să fac parte dintr-o echipă cu peste 40 de avocați este ca și cum aș face parte dintr-o familie – cu bune, cu rele noi formăm un tot unitar care ne ajută pe toți să evoluăm și să fim mai buni. Suntem oameni diferiți, din zone diferite dar toate aceste deosebiri conturează echipa și aduce un plus de valoare.
Ce îți place să faci când nu ești la birou ori în instanță?
Acum câțiva ani aș fi spus să citesc…acum din păcate nu mai citesc atât cât îmi doresc însă îmi place să merg în vacanțe, iar cel mai important să mă bucur de familie, prieteni și de pisică.
Iubesc să merg la un concert bun, să stau în natură și să mă bucur de tot ce e frumos.
Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în viață și de la cine?
Am primit mai multe sfaturi de-a lungul timpului pe care încerc să le respect. Un prim sfat vine de la părinții mei care mi-au spus de fiecare dată să fiu om mai întâi de toate. Un al doilea sfat esențial pe care l-am primit a fost chiar în primele luni de avocatură. Maestra mea mi-a spus că trebuie să învăț să ascult – clienții, adversarii și judecătorii.
Cât de importantă este munca individuală vs. cea de echipă în această profesie?
Avocatura înseamnă o muncă de echipă. Nu poți face performanță singur. Doar cu ajutorul colegilor cu care dezbați și de la care înveți.
Fie că vorbim despre un coleg stagiar care vine cu energia de la început de drum, sau despre un coleg cu experiență, ambii ne ajută să dobândim mai multe cunoștințe.