DACĂ AR TREBUI SĂ TE DESCRII, CA AVOCAT, ÎNTR-O SINGURĂ FRAZĂ, CUM AR SUNA ACEASTA?
Consider că sunt un avocat „mai bun decât am fost ieri”. Îmi place să evoluez, iar o zi în care nu am învățat nimic este o zi pierdută. Responsabilitatea și organizarea sunt alte două trăsături care mă caracterizează și mai mult decât atât, apreciez că sunt esențiale în profesia de avocat. Fără acestea două consider că nu se poate supraviețui în lumea avocaturii.
CÂND AI DECIS SĂ DEVII AVOCAT ȘI DE CE?
În cazul meu, nu a existat decizia de a deveni avocat. Uitându-mă în urmă, am constatat că profesia de avocat m-a ales pe mine, nu eu mi-am ales profesia. Este adevărat că în momentul admiterii la facultate am intrat cu gândul de a fi avocat, însă la acel moment nu știam cu exactitate ce presupune această profesie. Singura imagine pe care o aveam asupra avocaturii era acea scenă din filme, în care avocatul pledează în fața instanței de judecată. Însă în realitate lucrurile sunt complet diferite, și totuși mă regăsesc de fiecare dată în tot ceea ce fac.
Subliniez că pentru mine profesia de avocat este mai mult decât atât, este o pasiune.
CE IUBEȘTI CEL MAI MULT LA PROFESIA TA?
Am menționat termenul de „provocare”, întrucât nicio speță nu este identică cu cealaltă. Fiecare caz are particularitatea lui, și niciodată nu știi cu certitudine cum se va finaliza. Pe parcursul unei cauze pot interveni situații noi, ceea ce trezește și o intrigă. Pe lângă provocare, aș mai menționa și dinamismul, libertatea de mișcare/exprimare, creativitatea și multe altele. Este o profesie ce se pliază pe oamenii activi și care te scoate din zona de confort.
CE A ÎNSEMNAT PENTRU TINE PRIMUL PROCES CÂȘTIGAT ÎN INSTANȚĂ?
Indubitabil primul proces, dar și următoarele, au reprezentat și reprezintă în primul rând o satisfacție. Spun „satisfacție” întrucât în spatele „scenei”, așa cum îmi place să numesc momentul când susținem cauza în fața instanței de judecată, se ascunde, de cele mai multe ori, un efort considerabil. Acesta din urmă constă în ore de cercetare, numeroase discuții cu clienții, și după caz, cu organele de urmărire penală, experții, redactarea tuturor actelor procedurale, cât și pregătirea dosarelor înaintea termenelor de judecată, etc., lista poate continua.
După toate cele rubricate mai sus, o soluție favorabilă este o răsplată a tot ceea ce am făcut în acel dosar.
CARE A FOST CEA MAI MARE PROVOCARE PROFESIONALĂ DE PÂNĂ ACUM?
Nu pot spune că am avut „o mare provocare”, profesia de avocat fiind în esența sa o provocare. Eu merg pe principiul „trebuie să…” ceea ce mă face să iau lucrurile ca atare și să le rezolv.
CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE ECHIPA DIN CARE FACI PARTE ȘI CÂT VALOREAZĂ EXPERIENȚA INDIVIDUALĂ ÎN PROFESIA DE AVOCAT?
Cu siguranță experiența individuală cântărește semnificativ în această balanță, însă munca de echipă este incomparabilă. Este foarte important să ai cu cine să faci un schimb de idei, să te sfătuiești cu cineva pentru cea mai bună strategie, pentru că în domeniul juridic se aplică expresia „doi juriști, trei opinii”. Prin urmare, având mai multe păreri, poți evolua, poți anticipa apărările părții adverse și astfel să-ți creezi o strategie pentru fiecare „mișcare” pe care o va face cealaltă parte.
Totodată, este important și bagajul personal de cunoștințe cu care vii pentru ca la rândul tău să poți ajuta echipa, să te implici în ceea ce faci și să aduci argumente solide pentru ceea ce susții.
CUM ȚI SE PARE PROGRAMUL DE LUCRU LA JGV & ASOCIAȚII? LA CE ORĂ ÎNCEPI? LA CE ORĂ TERMINI PROGRAMUL?
În opinia mea nu cred că există un program al societății JGV și Asociații, întrucât programul de lucru ni-l facem noi avocații, iar acesta fluctuează în funcție de mai multe criterii. Evident, avem un program de lucru prestabilit, însă în profesia de avocat este aproape imposibil să te încadrezi în orele acelea.
Având în vedere că sunt avocat litigant, programul meu de lucru este diferit aproape în fiecare zi. Acesta este influențat de mai mulți factori: prezența la instanță, parchet, poliție, deplasare în alt oraș, volumul de dosare etc. Cu titlu de exemplu, dacă am instanță, atunci programul meu începe în jurul orei 08:15, dacă termenul este de la 08:30, dar și aici este o discuție, întrucât unele termene sunt stabilite de la ora 09:00 sau la ore ulterioare.
În cea din urmă situație sau în cazul în care nu am instanță, poliție, etc. în acea zi, programul meu începe la birou, în jurul orei 09:30 și termin în jurul orelor 19:00. Dacă am mai multe task-uri, atunci acesta se prelungește.
CE ÎNSEAMNĂ PENTRU TINE SĂ FACI PARTE DINTR-O SOCIETATE DE AVOCATURĂ CU PESTE 40 DE AVOCAȚI?
Să fac parte dintr-o societate cu peste 40 de avocați este o oportunitate, întrucât societatea JGV este formată din mai multe centre teritoriale, ceea ce face ca fiecare avocat să vină cu aportul său din zona respectivă. Am ocazia să observ mai multe probleme de drept ridicate de instanțele din țară și să iau parte la găsirea soluțiilor acestora.
Totodată, am observat mai multe stiluri de lucru, iar în timp mi-am format și eu propriul stil, și am învățat cum să relaționez cu un grup mare de persoane care are același ideal ca și mine.
CE ÎȚI PLACE SĂ FACI CÂND NU EȘTI LA BIROU ORI ÎN INSTANȚĂ?
Timpul liber mi-l petrec călătorind. Îmi place să descopăr locuri noi, să observ oamenii locali, cultura lor, cât și să degust mâncărurile tradiționale.
Contrar, când nu călătoresc, îmi place să-mi petrec timpul citind sau ieșind cu prietenii, însă de cele mai multe ori timpul meu liber este foarte limitat.
CARE ESTE CEL MAI BUN SFAT PE CARE L-AI PRIMIT PÂNĂ ACUM ÎN VIAȚĂ ȘI DE LA CINE?
Nu pot spune că am primit un cel mai bun sfat, și am să motivez și de ce. Fiind o persoană încăpățânată consider că acțiunile și alegerile pe care le facem trebuie să se raporteze la principiile noastre de viață, cât și la propriul echilibru dintre rațiune și emoție.
Cum viața este constituită din alegeri, iar noi toți suntem diferiți prin felul nostru de a fi, nu consider că există un cel mai bun sfat, universal valabil, pe care să-l aplicăm în toate situațiile sau să ne ghidăm viața în funcție de acesta. De aceea, toate sfaturile primite de la oamenii care mă înconjoară, le cumulez și le depozitez, cu titlu de informație, într-un sertar al minții, iar atunci când trebuie să acționez, le iau pe toate în considerare și aplic ce cred de cuviință că este mai bine în acel moment.
CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE MUNCA INDIVIDUALĂ VS. CEA DE ECHIPĂ ÎN ACEASTĂ PROFESIE?
În conformitate cu răspunsul de la întrebarea 6, atât munca individuală, cât și munca în echipă aduc un aport la evoluția proprie personală, profesională, dar și la evoluția echipei. Opinez că cele două se complinesc.