CUM AI AFLAT DESPRE SOCIETATEA “JGV & ASOCIAȚII”?
Eram în anul al II-lea la Facultatea de Drept, Universitatea din București. Nu apucasem încă să efectuez un stagiu de practică la o societate de avocați, iar experiența mea se limita la stagii în cadrul unor instituții publice.
Am intrat în facultate cu gândul de a deveni avocat și voiam să văd ce presupune realitatea profesiei. La un simplu search pe Google cu textul „internship juridic”, mi-au apărut mai multe articole cu privire la JGV și Asociații, inclusiv ale studenților care au fost anterior în practică.
Mi s-a părut cea mai bună ocazie să înțeleg ce înseamnă și cum se desfășoară un litigiu, iar sfera de activitate — accidente de circulație, de muncă, malpraxis medical — mi s-a părut ofertantă. Am trimis un CV și o scrisoare de intenție, iar lucrurile au început să prindă contur.
CUM AI INTERACȚIONAT CU ECHIPA JGV & ASOCIAȚII? CU CINE AI INTERACȚIONAT?
Interacțiunile cu echipa JGV și Asociații au fost dinamice — întotdeauna am avut ceva de făcut ori de învățat. Am avut posibilitatea de a interacționa cu majoritatea avocaților definitivi din cadrul echipei, în aria de Personal Injury & Insurance Law. Oricând am avut întrebări, am primit răspunsuri.
Ce m-a bucurat cel mai tare a fost că, datorită explicațiilor primite, am putut vedea oamenii din spatele dosarelor, am luat contact, sub o formă sau alta, cu povestea persoanelor vătămate ori a familiilor persoanelor decedate care s-au îndreptat spre JGV și Asociații pentru ajutor și am văzut munca și dedicarea care fac posibilă obținerea „dreptății” în instanță.
DIN PUNCT DE VEDERE PRACTIC CU CE TE-AI OCUPAT ÎN CADRUL STAGIULUI DE PRACTICĂ?
În activitatea practică, am învățat să redactez cereri de chemare în judecată, apeluri, întâmpinări și răspunsuri la întâmpinări, cereri de constituire de parte civilă și altele asemenea, am lucrat în principal pe parte de redactare în dosare, am asistat la ședințe de judecată, am pus întrebări și am aflat ce soluții juridice există pentru diferite probleme practice, umane.
CUM ȚI S-A PĂRUT ATMOSFERA DIN CADRUL ECHIPEI JGV & ASOCIAȚII?
Aș descrie atmosfera din cadrul JGV și Asociații prin același cuvânt cu care am descris și interacțiunea cu membrii echipei — dinamică. În fiecare moment, în fiecare colț al biroului, se poartă dezbateri, se discută cazuri ale clienților, se caută și se găsesc soluții. E un fel de zumzet în background care mă face și pe mine să lucrez cu mai mult spor și mai multă determinare.
CUM AI DESCRIE O ZI SAU O SĂPTĂMÂNĂ DE MUNCĂ ALĂTURI DE NOI?
Pentru mine, o nouă zi în cadrul JGV și Asociații înseamnă, în general, un nou dosar pe care am posibilitatea să îl studiez, din care pot învăța și la care îmi pot aduce contribuția. „Ziua” începe de dimineață, iar în cele patru ore petrecute la birou, mă acomodez cu situația de fapt din dosarul în care lucrez alături de un avocat și îmi desfășor activitatea de redactare ori pregătire de documente sub îndrumarea acestuia.
CE OPORTUNITĂȚI ȚI-A OFERIT ACEASTĂ EXPERIENȚĂ?
M-a ajutat, în primul rând, să înțeleg noțiunile teoretice pe care le învăț în facultate. Datorită stagiului, simt că stăpânesc Teoria Generală a Obligațiilor din dreptul civil și aspectele de drept procesual penal mult mai bine decât aș fi făcut-o în lipsa activității de la JGV și Asociații. Am luat contact, în plus, cu elemente de procedură civilă și sunt convinsă că o să-mi fie de folos atât în anul IV la facultate, cât și după absolvirea facultății.
Mi-a oferit, în același timp, oportunitatea de a vedea și de a lucra în dosare alături de avocați cu experiență, de a înțelege dinamica și, implicit, pregătirea din spatele unui litigiu, interacțiunea cu clientul, dar și de a observa cum se derulează o ședință de judecată. M-a făcut să conștientizez suișurile și coborâșurile activității unui avocat și pasiunea de care e nevoie pentru a fi un adevărat profesionist.
CE VREI SĂ URMEZI MAI DEPARTE?
La trei ani după ce am luat decizia de a studia dreptul, îmi mențin încă ideea de a susține examenul de primire în profesia de avocat. Întotdeauna am simțit nevoia să văd rezultate palpabile. Nu neapărat rapide, dar care să aibă un impact vizibil.
Sunt convinsă că aceeași nevoie o au și oamenii care apelează la un avocat — își doresc să primească răspunsuri concrete, în situații care, uneori, pentru ei sunt „de viață și de moarte”. Cred că a fi avocat e un mod de a oferi soluții la nivel micro.
Omul are nevoie de un partener, de un sprijin, de cineva care să îl ajute cu o problemă, cu sinceritate, deschidere și curaj în fața efortului. Și cred că, în viitor, prin învățare și exercițiu, o să fiu suficient de pregătită pentru a mă prezenta și eu așa în fața oamenilor.