Cristina Mărginean: “Un rol important îl joacă perseverența”
Cristina Mărginean – Senior Associate, a menționat în interviu unele dintre cele mai importante abilități pe care le-a dezvoltat alături de noi și care îi sunt utile în noul rol, cât și despre satisfacțiile profesionale care o motivează să evolueze continuu.
1. Care sunt acele abilități și competențe pe care le-ai dezvoltat alături de echipa JGV și cum te ajută acestea în rolul de senior associate?
Fac parte din echipa JGV de aproape 4 ani și în tot acest timp am dezvoltat o serie de abilități care mă ajută în activitatea mea de zi cu zi.
O primă și foarte importantă abilitate pe care am dezvoltat-o este lucrul în echipă. Să faci parte dintr-o echipă tânără și dinamică, cu care poți împărtăși informații și face schimb de idei juridice, este un avantaj din punctul meu de vedere, deoarece comunicarea și schimbul de informații continuu te dezvoltă atât profesional, cât și uman.
Gestionarea timpului și abilitatea de a comunica cu clienții, sunt alte două abilități pe care le-am dezvoltat la JGV. Volumul mare de muncă și implicit numărul mare de clienți, m-au determinat să îmi găsesc propriile modalități de gestionare a timpului și de relaționare cu clienții și spun eu că am reușit până în prezent. Mărturisesc că sunt o fire organizată și empatică și cred că aceste două calități mă ajută foarte mult în relația cu clienții.
2. Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat din experiența ta de avocat?
Am învățat multe lecții în anii de avocatură, dar cea mai importantă cred că a fost modalitatea de a relaționa cu clienții. Cu cât comunici mai bine și mai eficient, cu atât munca ta va fi mai ușoară. Avocații lucrează cu oamenii, așa că trebuie sa fie sociabili si persuasivi. O mare parte din activitatea noastră se bazează pe relaționare și cred că un avocat bun trebuie să fie comunicativ, să fie un bun psiholog și să știe cum să explice termenii juridici pe înțelesul oricui.
3. Povestește-mi despre un moment din cariera ta care îți aduce satisfacție.
Sincer, au fost mai multe momente care mi-au adus satisfacție de-a lungul timpului! Cel mai recent moment este din luna aprilie 2024, când am obținut o soluție extraordinară într-un dosar în care am reprezentat părțile civile.
Pe scurt, în urma unui accident rutier petrecut în mai 2021 a rezultat vătămarea corporală gravă a unei persoane și decesul altei persoane. Victimele erau soț și soție. Asigurătorul RCA a fost obligat la daune morale în cuantum de peste 2.700.000 lei (peste 500 mii euro) în favoarea familiei victimei decedate, sumă la care s-au aplicat și penalități de întârziere de peste 1.200.000 lei (cca 240 mii euro), deci un total de cca 800 mii euro daune morale pentru decesul rudei clienților noștri.
Punctul culminant al acestei reușite îl reprezintă despăgubirile pe care le-am obținut pentru persoana care a suferit vătămări corporale în același accident. Medicii legiști au stabilit că leziunile suferite de clientul nostru au necesitat 150-160 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. După multă muncă și implicare am convins Curtea de Apel și am reușit să majorăm suma acordată de Judecătorie în primă instanță, de la 200.000 lei la 850.000 lei (peste 170 mii euro).
Acesta este un moment care într-adevăr mi-a adus o satisfacție profesională deosebită și care a venit la pachet și cu alte satisfacții, cum ar fi cea financiară!
Cred însă că pentru ca satisfacția reușitei profesionale să fie deplină, este deosebit de important să îți vezi clientul mulțumit și împăcat cu soluția obținută.
4. Care sunt principalele abilități pe care crezi că le-ai dobândit de-a lungul timpului și îți sunt utile în rolul de senior associate?
Abilitățile oratorice, de scriere, de analiză și gândire logică, sunt unele dintre cele mai importante abilități pe care spun eu că le-am dezvoltat, desigur, cu mențiunea că întotdeauna există loc de mai bine.
Cred că discursul este un instrument-cheie pentru un avocat, el trebuie să aibă conținut, să fie logic și convingător și este foarte important modul în care îți alegi cuvintele, astfel încât să reușești să transmiți cât mai mult pentru a-ți convinge ascultătorul.
Apoi, este foarte important să ai abilitatea de a prezenta în mod corect, clar, precis și ușor informațiile pe hârtie, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o bună capacitate de sinteză, iar pentru a lucra eficient este nevoie evident să îți dezvolți o gândire analitică și logică, astfel încât ceea ce redactezi să poată fi înțeles ușor.
5. Care consideri că este cea mai importantă abilitate pe care ar fi nevoie să o dezvolte un avocat cât mai devreme?
Comunicarea și gestionarea timpului sunt cruciale în activitatea profesională a unui avocat, mai ales la începutul carierei. De asemenea, cred că un rol important îl joacă perseverența, pentru că cu cât studiezi mai mult și cu cât te dedici mai mult, cu atât vei învăța mai multe și te vei dezvolta din punct de vedere profesional.
6. Cum s-au extins responsabilitățile tale odată cu noul rol de „senior associate”?
Activitatea mea a implicat și implică foarte multe responsabilități și nu cred că aceste responsabilități s-au extins odată cu noul rol de „senior associate”, însă cred că datorită experienței acumulate până în prezent, așteptările față de calitatea lucrărilor și față de rezultatele obținute de mine sunt mai mari, aspect care mă provoacă să muncesc mai mult și să studiez mai mult.
7. Care a fost cel mai provocator caz pe care l-ai gestionat până în prezent și ce ai învățat din acea experiență?
O să mă raportez tot la activitatea mea recentă și o să spun că a fost extrem de provocator pentru mine un caz în care am reprezentat un număr de 22 de clienți. Deși a fost un caz dificil și de lungă durată, cu multe persoane implicate, așteptări și solicitări din partea clienților, în final am reușit să ducem cazul la bun sfârșit și nu doar că am reușit să îl finalizăm, dar am avut și un rezultat remarcabil. Cred că cheia succesului în acest caz a fost comunicarea și modul în care am reușit să relaționez cu clienții.