Am obținut compensații în cuantum cumulat de aproximativ 88.500 de euro în favoarea fiecăreia dintre părțile civile

Familia Gh. a fost reprezentată de Andrea Kovacs – Managing Associate, în urma accidentului rutier produs în data de 16 iulie 2021, care s-a soldat cu decesul lui Gheorghe N., șofer nevinovat în vârstă de 57 de ani.

PREZENTAREA FAPTELOR

Dosarul familiei Gh. s-a format ca urmare a accidentului rutier din 16 iulie 2021, produs pe autostrada A10, în județul Cluj.

În ziua respectivă domnul Gh.N. se afla la volanul mașinii de serviciu, având de înmânat corespondență către debitorii societății angajatoare, pe raza județului Alba. În jurul orelor 9.50 el a fost nevoit să se oprească din motive necunoscute pe banda de urgență a autostrăzii A10 pe sensul de mers Turda-Aiud.

În același interval orar și pe aceeași direcție se deplasa și numitul I.N.V, la volanul ansamblului format din capul tractor marca Volvo, asigurat la data producerii accidentului la Groupama Asigurări SA și semiremorca marca Koegel, asigurată la data producerii accidentului la City Insurance SA. Ajuns în zona km 65+753 m, pe fondul nepăstrării unei distanțe laterale suficiente, capul tractor condus de dl. I.N.V. intrat în coliziune față-spate și apoi lateral cu autoturismul Hyundai în care se afla victima, lovind cu partea dreaptă față și laterala capului tractor partea stângă a autoturismului.

Conform diagramei de viteză ansamblul condus de inculpat rula cu 110 km/h în momentele premergătoare impactului. Conform CMR-ului era încărcat cu 24.900 kg de material lemnos (grinzi molid, cherestea molid) astfel că, după impact, mașina victimei a fost distrusă în proporție de 95%.

CONTRIBUȚIA NOASTRĂ

După sesizarea instanței penale cu rechizitoriu, fiicele victimei s-au constituit părți civile și au solicitat obligarea asigurătorului mașinii conduse de inculpat la plata prejudiciului moral încercat și a cheltuielilor suportate cu înmormântarea și cu obiceiurile creștinești pentru cinstirea memoriei tatălui lor mult iubit. Amintindu-și de personalitatea părintelui pierdut în condiții tragice, fiicele au arătat in cadrul dosarului faptul că tatăl lor conducea de 35 de ani, fiind și cadru militar, dar niciodată nu a fost implicat în accidente, fiind foarte atent la volan.

De altfel, din piesele dosarului a reieșit faptul că victima nu avea nicio vină nici în acest caz, instanța de control judiciar reținând faptul că ”De altfel, din materialul probator administrat în cauză rezultă cu prisosință faptul că inculpatul I.N.V este singura persoană vinovată de producerea accidentului rutier, acesta fiind cel care nu a respectat normele rutiere referitoare la păstrarea unei distanțe suficiente față de vehiculul care îl precede și cele referitoare la schimbarea direcției de mers, intrând pe cale de consecință în coliziune cu autoturismul marca Hyundai cu nr. de înmatriculare B-333-WLU, oprit pe banda de urgență în sensul său de mers, în care se afla numitul Gh.N.”

Judecătoria Turda a apreciat că suma de câte 60.000 de euro ar fi de natură să aline suferințele celor două fiice majore ale victimei, reținând faptul că victima a fost un adevărat exemplu și o sursă de inspirație pentru fiice, printre altele prin faptul că la 40 de ani a absolvit facultatea, iar după pensionarea din MApN, s-a reangajat și a continuat să lucreze, fiind o persoană activă și la 57 de ani.

Instanța de apel a menținut soluția din fond, reținând faptul că cei 60.000 de euro se cuvin părților civile pe lângă sumele achitate benevol de asigurător înaintea pronunțării soluției de fond. ”Curtea are în vedere împrejurarea că acordarea unor compensații în cuantum cumulat de aproximativ 88.500 de euro în favoarea fiecăreia dintre părțile civile (din care 28.500 de euro acordate benevol) nu depășește cuantumul unor despăgubiri juste și echitabile, având în vedere criteriile de evaluare analizate anterior. ”