A+ A A-

Au copiii soferului vinovat, decedat, aceleasi drepturi ca si copiii soferului nevinovat?

In cazul in care victima decedata intr-un accident grav de circulatie este chiar soferului vinovat de producerea accidentului, legislatia romana prevede dreptul familiei acestuia (sotu/sotia precum si copii aflati in intretinere) de a fi despagubita pentru prejudiciile suferite, intocmai ca orice alta familie prejudiciata in urma unui accident rutier grav.

Sa luam un exemplu concret: soferul ce se deplaseaza singur in masina, nu adapteaza viteza intr-o curba, pierde controlul autovehiculului si intra intr-un copac aflat pe marginea drumului. In urma impactului soferul vinovat isi pierde viata. Intrebarea este daca sotia si copiii minori ai conducatorului auto vinovat sunt indreptatiti sa fie despagubiti?

Textul de lege este art. 50 din Legea 136/1995:

"Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.

În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel autovehicul, cu excepţia conducătorului autovehiculului respectiv.

Se acordă despăgubiri şi în cazul în care persoanele care formulează pretenţii de despăgubiri sunt soţul (soţia) sau persoane care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului.

Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despăgubirile se acordă pentru bunurile aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate în acel autovehicul, numai dacă acestea nu erau transportate în baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul autovehiculului respectiv, precum şi dacă nu aparţineau proprietarului, utilizatorului ori conducătorului autovehiculului răspunzător de producerea accidentului."

Practica judecatoreasca este insa neuniforma, unele instante interpretand textul de lege in sensul in care familia soferului vinovat ar fi indreptatita la despagubiri doar daca ar suferi rani ca urmare a accidentului. Precizam ca o atare distinctie nu se regaseste in legislatia din Romania, si ca aceasta interpretare este rodul exclusiv al lobby-ului asiguratorilor.

Limite despagubiri RCA

Google Visualization API Sample

 

Statistici Accidente Rutiere

  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010

Statistici accidente 2016

 
 
 
 

Statistici accidente 2015

 
 
 
 

Statistici accidente 2010

 
 
 
 

Statistici accidente 2013

 
 
 
 

Statistici accidente 2012

 
 
 
 

Statistici accidente 2011

 
 
 
 

Statistici accidente 2011