A+ A A-

Ce factori influenteaza cuantumul despagubirilor acordate in urma unui accident rutier grav

Un prim factor este, evident, consistenta probelor administrate, atat in ceea ce priveste latura penala a cauzei, vizand elementele infractiunii de ucidere din culpa sau de vatamare corporala grava, precum si in ce priveste latura civila a cauzei, ce vizeaza cuantumul cheltuielilor cu tratamentul medical ori cu inmormantarea victimei si cu ritualurile crestinesti ulterioare. O mare importanta o au de asemenea si probele vizand relatiile afective existente inainte de accident, dintre victima si familia acesteia.

Instanta competenta sa solutioneze cauza. Este recunoscuta practica diferitelor instante din Romania in materia daunelor morale. Desi in sistemul nostru de drept o dezlegare data de un judecator unei probleme de drept nu este obligatorie pentru un alt judecator care se intalneste ulterior cu aceeasi problema de drept (cum este in Statele Unite de exemplu) totusi limbajul juridic a consacrat expresia de “practica a instantelor”. Practica Judecatoriei X este diferita de practica Judecatoriei Y (in anumite privinte care nu au fost transate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie). In materia daunelor morale mai ales, acolo unde cuantumul acestora este lasat la libera apreciere a judecatorului, diferenta de practica este cunoscuta si recunoscuta. De exemplu printre cele mai “zgarcite” instante se numara Curtea de Apel Ploiesti si Curtea de Apel Bacau.

Prestatia si experienta avocatului.

Existenta eventualei culpe comune.  Mai intai, insa, ce este culpa comuna? Principiul este ca daunele se diminueaza proportional cu culpa. De exemplu, daca un pieton a fost accidentat mortal de un vehicul, pe timp de noapte, exista posibilitatea ca soferul sa aiba un procent de 60% din culpa (de exemplu, pentru ca nu-i functiona lumina de pe partea dreapta si pentru ca avea o alcoolemie de 0,4 la mie), iar pietonul sa aiba un procent de 40% din culpa (de exemplu, pentru ca nu purta vesta reflectorizanta). Sa presupunem, asadar, ca daunele ce s-ar fi cuvenit sotiei pietonului s-ar fi ridicat la 100.000 lei. Apreciind ca pietonul are, totusi, 40% din vina, judecatorul va diminua cuatumul daunelor cu 40% si va acorda sotiei acestuia daune de 60.000 lei.

Veniturile familiei victimei nu influenteaza cuantumul daunelor materiale si nici al daunelor morale. Avocatii societatilor de asigurari invoca adesea faptul ca familiile victimelor nu dispun de posibilitati materiale prea mari, si cer acordarea de daune materiale si morale mai mici, uitand parca faptul ca, adeseori, acolo unde sunt mai putini bani intr-o casa, acolo se poate gasi mai multa dragoste si decenta.

Am intalnit chiar situatia halucinanta in care aparatorii unei cunoscute companii de asigurari si-au permis sa trimita detectivi particulari sa faca ancheta in Calarasi, in blocul in care locuia un tanar care isi pierduse de curand ambii parinti intr-un accident teribil. Suferise mai putin acel tanar care locuia intr-un bloc, decat un altul locuind intr-o vila? Iar daca nu, cu cata (lipsa de) decenta sa invoce asiguratorul un astfel de argument?

Veniturile soferului vinovat nu influenteaza cuantumul daunelor. In situatia in care exista o polita RCA valabila plateste societatea de asigurari si nu intereseaza veniturile soferului vinovat. In situatia inexistentei unei polite, principiul aplicabil este “principiul repararii integrale a prejudiciului”, fara sa aiba importanta suportabilitatea de catre soferul vinovat a daunelor stabilite de instanta. Argumentul intotdeauna invocat de catre avocatii soferilor vinovati inculpati, ca despagubirile acordate sunt prea mari, si ca acestia nu le pot suporta, nu poate fi primit de catre instanta.

Limite despagubiri RCA

Google Visualization API Sample

 

Statistici Accidente Rutiere

  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010

Statistici accidente 2016

 
 
 
 

Statistici accidente 2015

 
 
 
 

Statistici accidente 2010

 
 
 
 

Statistici accidente 2013

 
 
 
 

Statistici accidente 2012

 
 
 
 

Statistici accidente 2011

 
 
 
 

Statistici accidente 2011