A+ A A-

Cine este obligat la plata despagubirilor, in cazul unui accident rutier grav

In cazul decesului unei persoane intr-un accident rutier, familia acestuia este indreptatita sa primeasca despagubiri de la asiguratorul RCA.

-daca masina vinovata este asigurata in Romania, obligat la plata este asiguratorul roman.

-daca masina vinovata este inmatriculata in Romania dar neasigurata, sau autorul accidentului a ramas neidentificat, va fi obligat la plata Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.

Daca masina vinovata este inmatriculata si asigurata in strainatate, va fi obligata societatea de asigurari din strainatate.

-daca masina vinovata este inmatriculata in strainatate, insa nu exista o polita RCA valabila, va fi obligat la despagubire organismul omolog al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) din statul unde este inmatriculata masina vinovata.

Atentie, in cazul in care masina vinovata nu este asigurata, sau soferul vinovat are o alcoolemie de peste 0,8 la mie, asiguratorul are dreptul de a-si recupera sumele ca despagubire de la soferul vinovat. Deci, nu conduceti sub influenta bauturilor alcoolice si nici cu vehicule neasigurate, pentru ca ati putea fi obligati sa platiti din buzunar sume de ordinul a zeci sau chiar sute de mii de euro.

Un caz special il constituie autovehiculele inmatriculate in Bulgaria, deoarece sunt dese cazurile in care societatile bulgare de asigurare nu recunosc valabilitatea politelor prezentate de detinatorii romani ai autovehiculelor. In aceasta situatie, masina este considerata neasigurata, iar soferul roman este bun de plata, cu toate ca avea impresia ca detine o polita valabila.

O posibila impartire a societatilor de asigurari
Exista unele societati de asigurari a caror politica de daune consta in tendinta de solutionare amiabila a daunelor. In general aceste societati incearca solutionarea dosarelor de dauna in faza incipienta.

Sunt insa si societati de asigurari ce par a fi "specializate" in neplata daunelor. Situatia in care se invoca motive indoielnice (legate de neclaritatea culpei, ori de dubii asupra mecanismului accidentului, etc.) este cea mai favorabila.

Situatia cea mai nefavorabila este aceea in care familia victimei nici nu este luata in seama, nu se constituie un dosar de dauna, nu se provizioneaza nicio suma de bani in eventualitatea unei daune. Scopul acestei conduite a asiguratorului este cosmetizarea bilantului contabil, cu maximizarea evidentierii primelor incasate si ascunderea sub pres a daunalitatii decurgand din politele vandute.

Aliati de nadejde al asiguratorilor rau-platnici sunt, vrand-nevrand, organele statului care contribuie la lungirea solutionarii cauzelor. Institutul de Medicina Legala care transmite cu mare intarziere constatarile medico-legale, Politia Romana care in multe cauze uita dosarele prin dulapuri, Institutul National de Expertize Criminalistice care efectueaza o expertiza in minimum 12 luni.

 

Limite despagubiri RCA

Google Visualization API Sample

 

Statistici Accidente Rutiere

  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010

Statistici accidente 2016

 
 
 
 

Statistici accidente 2015

 
 
 
 

Statistici accidente 2010

 
 
 
 

Statistici accidente 2013

 
 
 
 

Statistici accidente 2012

 
 
 
 

Statistici accidente 2011

 
 
 
 

Statistici accidente 2011