A+ A A-

Cine este indreptatit sa fie despagubit in urma unui accident rutier grav

Copiii minori si persoanele aflate in intretinerea victimei decedate au dreptul sa incaseze daune materiale ca urmare a pierderii intretinerii pe care o asigura victima.

Persoanele care au facut cheltuieli cu inmormantarea si ritualurile crestinesti ulterioare sunt indreptatite sa-si recupereze aceste sume cu titlu de daune materiale (sot/sotie, parinti, rude, descendenti etc).

Persoana ranita, mai cu seama cand este ranita grav intr-un accident rutier, este indreptatita sa fie despagubita pentru toate cheltuielile facute in vederea recuperarii starii de sanatate (tratamente medicale, consultatii, deplasari pentru toate acestea, proteze, operatii in tara sau in strainatate etc), cu titlu de daune materiale.

Sunt cuprinse in sfera celor indreptatiti la daune morale, sotul/sotia, descendentii, fie minori fie majori, parintii victimei, fratii si surorile, precum si alte persoane pentru care avocatii aparatori pot proba o suferinta psihica puternica.

In practica am intalnit cazuri in care relatia de cuplu nu era consfintita printr-o casatorie, dar existau probe in sensul unei convietuiri indelungate si continue, partenerii avand unul sau mai multi copii. Am intalnit astfel de cazuri in comunitatile de romi, dar si in alte comunitati, in general rurale. Bineinteles ca instantele au inteles traumele psihice ale acestor persoane, chiar daca la dosar nu a existat un certificat de casatorie, care sa ateste calitatea de sot sau sotie. Sotiile in fapt au fost astfel cuprinse in sfera persoanelor indreptatite la a primi daune morale si daune materiale.

Un alt caz posibil este acela in care tatal - victima a accidentului -, nu este trecut ca tata in certificatul de nastere al copilului. Proba filiatiei se face de catre avocat fie cu martori fie cu testul ADN. Si in acest caz minorul este indreptatit la daune materiale si daune morale.

Un alt caz posibil este acela al decesului tatalui intr-un accident rutier, inainte de nasterea copilului. In aceste conditii copilul nascut viu are drepturi depline la despagubiri sub forma daunelor materiale si a daunelor morale. Este rolul avocatului sa faca dovada ca victima accidentului este cu adevarat tatal copilului, fie cu martori, fie prin testul ADN.

Un alt exemplu de persoane din afara familiei care sunt indreptatite la daune morale dar si la daune materiale este cel al persoanei logodite cu victima, daca se poate face dovada ca incheierea casatoriei era deja planuita, ca erau deja facute aranjamentele cu nasii de cununie sau ca era dat un avans pentru un restaurant in vederea organizarii petrecerii de nunta.

In ce constau despagubirile in urma unui accident rutier grav

Despagubirile in urma unui accident rutier grav au doua componente: daunele materiale si daunele morale.

Daunele materiale constau in cheltuielile pentru recuperarea sanatatii victimei ranite, precum si tot venitul nerealizat ca urmare a afectarii starii de sanatate, sau, in cazul decesului victimei, toate cheltuielile de inmormantare, ritualuri crestinesti ulterioare, monument funerar etc.

Daunele morale sunt destinate compensarii materiale pentru suferinta psihica prin care trece o persoana (ori familia) ca urmare a pierderii unei fiinte dragi. Pot beneficia de daune morale si persoanele ranite grav in urma unui accident rutier.

Limite despagubiri RCA

Google Visualization API Sample

 

Statistici Accidente Rutiere

  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010

Statistici accidente 2016

 
 
 
 

Statistici accidente 2015

 
 
 
 

Statistici accidente 2010

 
 
 
 

Statistici accidente 2013

 
 
 
 

Statistici accidente 2012

 
 
 
 

Statistici accidente 2011

 
 
 
 

Statistici accidente 2011