A+ A A-

Masuri antifrauda in asigurari: Cazul Marii Britanii

Un subiect sensibil in domeniul asigurarilor a fost si va fi incercarea de fraudare a societatilor de asigurari prin solicitarea de daune pentru distrugeri provocate voluntar de catre proprietarii autovehicolelor sau ale altor bunuri. Ca si in alte domenii piata romaneasca inca nu a ajuns la gradul de maturitate infractionala in acest domeniu, fiind mult mai frecvente fraudele fata de firmele de leasing de exemplu. Cu toate astea,  cazuri exista si de cele mai multe ori este rolul avocatilor – de ambele parti - sa identifice “adevarul” din spatele sustinerilor ambelor parti, sau al departementelor antifrauda (anti risc) individuale ale societatilr de asigurari. Ei bine sa vedem si un exemplu diferit:

Incercand sa privim la cei de la care invatam de obicei, vecinii nostrii europeni, putem observa o atitudine foarte dura a societatilor de asigurari fata de aceste incercari de frauda. Astfel in Marea Britanie exista o Insurance Fraud Enforcement Department (IEFD) care are ca rol sa identifice cazurile de acest gen. Fiind solicitata de catre celebra societate de asigurare Zurich, aceasta a descoperit de exemplu o incercare de fraudare prin care soferul unui automobil Porsche a inscenat cu un complice un accident pentru a solicita asiguratorului RCA a complicelui (Zurich) despagubiri in urma unei coliziuni intre masini.Adevarul a fost descoperit prin intermediul camerelor video de pe autostrazile britanice si Zurich  a sesizat IEFD care a formulat plangere penala impotriva  soferul automobilului care in urma unui proces ce a durat doi ani a fost finalizat zilele acestea printr-o condamnare la 2 ani de inchisoare.

Un caz similar de frauda a fost descoperit de IEFD fata de Groupama in care proprietarul unui automobil de epoca, Bentley, restaurat solicita 42.000 GBP despagubiri pentru un accident referitor la automobilul sau. Realitatea – asa cum a fost descoperita de detectivii IEFD - este ca acel automobil nu fusese restaurat niciodata si fotografiile exterioare si interioare erau descarcate de pe internet.Ca rezultat, in urma unei anchete si a unui dosar penal, proprietarul a fost obligat sa plateasca 10.000 GBP amenda de catre o instanta echivalenta Judecatoriei din orasul Ipswich.

Ce este IEFD? Ei bine, aceasta “institutie” este de fapt un department din cadrul Politiei Londoneze (City of London Police) formata din 34 de detectivi (pentru moment)  specializati in industria asigurarilor si in identificarea fraudelor privind asigurarile, finantata de catre Asociatia Societatilor de Asigurare Britanice (Association of British Insureres) si care pe de o parte apara interesele acestora dar indirect si pe ale celorlalti cetateni.Credem ca exemplul ar fi relevant si pentru societatile de asigurari romanesti.Cel putin pe viitor daca nu in acest moment…

Limite despagubiri RCA

Google Visualization API Sample

 

Statistici Accidente Rutiere

  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010

Statistici accidente 2016

 
 
 
 

Statistici accidente 2015

 
 
 
 

Statistici accidente 2010

 
 
 
 

Statistici accidente 2013

 
 
 
 

Statistici accidente 2012

 
 
 
 

Statistici accidente 2011

 
 
 
 

Statistici accidente 2011