A+ A A-

Cat dureaza pana incasezi despagubirile

Calendarul despagubirilor din accidente rutiere grave

Incasarea despagubirilor in urma unui accident de circulatie poate dura intre un an si jumatate si doi ani si jumatate, chiar pana la 4 ani. Ca sa intelegi mai bine cum merge un dosar, cum se deruleaza relatia cu autoritatile, si cat dureaza procedurile iata o descriere a traseului standard si estimari privind durata fiecarei etape.

1. 2-3 luni sta dosarul la politia circulatie pana soseste raportul medicului legist, care concluzioneaza ca decesul sau vatamarea ar fi putut fi cauzate prin accident auto. Am intalnit si cazuri in care dupa opt-zece luni inca nu erau comunicate rapoartele medico-legale.

2. 4-5 luni sta dosarul la cercetari penale, timp in care se audiaza martori, se dispune expertiza de specialitate, se audiaza inculpatul etc. Daca inculpatul solicita o noua expertiza aceasta poate prelungi aceasta etapa cu inca doua sau trei luni. Daca procurorii dispun ca noua expertiza sa se faca la LIEC (Laboratorul Interjudetean de Expertize Criminalistice) sau la INEC (Institutul National de Expertize Criminalistice) doar aceasta etapa dureaza intre 8 si 18 luni. Trimiterea la INEC sau LIEC sunt si principalele metode ale celor interesati sa tergiverseze solutionarea cauzei.
3. circa 2 luni sta dosarul la parchet (procuror) pentru intocmirea rechizitoriului.
4. 1-2 luni dureaza pana se acorda primul termen de judecata.
5. 2-8 luni dureaza judecarea in fond a cauzei (in mod normal 3-4 luni)
6. 30 de zile dureaza pana se redacteaza hotararea primei instante.
7. 1-2 luni pana se acorda primul termen de catre instanta de recurs
8. 1-2 luni pana se pronunta instanta de recurs.
9. 3-4 luni, poate dura executarea silita. Aceasta etapa poate consuma si mai mult in functie de incidentele procedurale.

In concluzie procedura poate dura in mod normal intre 1 an si 6 luni si 2 ani si 6 luni, cu precizarea ca in situatiile de tergiversare descrise la pct. 1 si 2, un astfel de dosar poate obtine o solutie chiar peste 4 ani. Din experientele de pana acum am constatat ca variabila cea mai mare este durata stationarii cauzei la politie.

Limite despagubiri RCA

Google Visualization API Sample

 

Statistici Accidente Rutiere

  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010

Statistici accidente 2016

 
 
 
 

Statistici accidente 2015

 
 
 
 

Statistici accidente 2010

 
 
 
 

Statistici accidente 2013

 
 
 
 

Statistici accidente 2012

 
 
 
 

Statistici accidente 2011

 
 
 
 

Statistici accidente 2011