A+ A A-

Jandarmul asigurarilor interzice Euroins sa mai vanda polite RCA Recomandat

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

jgv-asociatii-dan-radu-rusanu

Firma de asigurari EUROINS nu mai are voie sa vanda polite RCA (despagubiri civile auto), incepand de azi, ca urmare a unei interdictii impuse de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiara (ASF). Autoritatea a decis, deasemenea, sanctionarea a doi directori executivi ai Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, pe unul dintre ei cu amenda, pe celalalt cu retragerea aprobarii. Informatia a fost preluata de majoritatea mediilor de informare iar decizia ASF este descrisa de presa ca fiind "fara precedent".

"Interzicerea practicării de catre societate a asigurării RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania Euroins a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara", se arata intr-un comunicat difuzat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Printre altele, EUROINS trebuie sa revizuiasca instructiunile, procedurile sau normele de constatare si lichidare a daunelor, sa coreleze cuantumul despagubirilor in conformitate cu reglementările in vigoare, sa respecte termenele de plata a dosarelor de dauna, sa informeze sau notifice asiguratii cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.

Consiliul ASF a decis sa il amendeze cu 50.000 de lei pe directorul general al societăţii Euroins România, Mihnea Tobescu si sa retraga avizarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, seful departamentului de daune, pe aceasta functie. Potrivit unei informari publicate de Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor, Stoyanov a mai fost amendat anul trecut cu 10.000 de lei in urma unei analize pe care CSA a facut-o ca urmare a  "evolutiei ingrijoratoare a numarului de petitii, ce reflecta nemulțumirile asiguratilor".

Odata cu aplicarea sanctiunii, autoritatea a obligat Euroins ca "in 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii". 

"Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfasurat la Euroins in lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor în asigurari", se arată in comunicatul ASF, preluat de agentia Mediafax.

"ASF a constatat unele neclaritati in ceea ce priveste modul de gestionare de catre Euroins a dosarelor de dauna RCA si a solicitat companiei clarificari. Numarul mare de dosare de dauna eliminate din rezerva de dauna, apreciat drep <<semnificativ>> de catre controlul ASF, a creat premisele unor verificari suplimentare", arata si Hotnews, care citeaza din informarea ASF.

Potrivit Raportului CSA pe 2012, Euroins era pe locul al doilea din punct de vedere al reclamatiilor (dupa Astra) iar in urma cu un an directorii societatii erau deja sanctionati cu amenda.

ASF a precizat, pe de alta parte, ca in perioada in care Euroins are interdicţia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna. 

jgv help buton  Citeste informatii utile pentru obtinere despagubiri in caz de accident rutier AICI 

Informatii in PLUS  Exemple de despagubiri obtinute de avocatii JGV si Asociatii AICI

Ultima modificare
JGV si Asociatii

Publisher Cronica Accidentelor Rutiere, Harta Accidentelor Rutiere din Romania

Website www.jgv.ro